Svetlo na kraju tunela za rok muziku u Srbiji

02 Nov, 2010

Ko je voljan da srpskom rokenrolu da pažnje u našoj zemlji?

muzika — Autor necke1988 @ 15:43

Kad smo imali jednu televiziju za vreme trajanja bivše SFRJ, rokenrol se pojavio kod nas krajem 60-ih, sa grupama među kojima su bile grupe "Siluete" i "Džentlmeni". Onda se krenulo sa "fazonom" koji traje da dana današnjeg: "Kako sviraju u Americi i Britaniji, tako ćemo i mi kod nas".

Čim su se pojavili "Bitlsi" i "Stonsi", odma` se krenulo sa našim bendovima koji kopiraju njihov muzički stil. To vam je kao kad smo bili pod Nemačkom okupacijom u II Svetskom ratu, kada su klinci počeli da se "lože" na džez. A posle okupacije, sa prvim radnim akcijama, pojavio se i rokenrol na našim prostorima.

70-ih sa pojavom bendova "Led cepelin", "Blek sabat" i "Dip parpl", došlo je do pojavljivanja naših bendova, uglavnom iz Beograda i ostalih glavnih gradova bivših republika (Pop mašina, Bijelo dugme, Vatreni poljubac, Divlje jagode, Atomsko sklonište, itd.) Inače, Bora Čorba smatra za ovaj period da je to bilo "neko lepše i srećnije vreme".
 
 
Naravno, sa smrću "druga Tita" došlo je do pojave "Novog talasa". Koji je inače kasnije doveo do čuvene Sarajevske "Top liste nadrealista", tj., "novog primitivizma".
 
 
 
A danas, u "estradnom" establišmentu, koji kao neka vrsta "vladara" vlada muzičkim nebom Srbije pa i regiona, mada i u Turskoj, Bugarskoj i Grčkoj "turbofolk" isto vlada. Ja smatram da bi država za početak mogla ozbiljno da razmisli o tome da organizuje takmičenja po školama raznih bendova, da klinci shvate da rokenrol krajem 50-tih nije nastao da bi jednog dana bio izgužvan kao papir i bačen u đubre gde mu mesto nije.
Do sledeće sledećeg članka, doviđenja i zapamtite:
ALL THE YOUNG DUDES, CARRY THE NEWS.................

 
 
 

 


Komentari

  1. ŠTO se tiče Zabranjenog pušenja nemam šta reći sem da su zakon!!!A posebno pesma ja sam guzonjin sin!!! Dobro pišeš kolega

    Autor milosepo1909 — 15 Nov 2010, 14:04

  2. ŠTO se tiče Zabranjenog pušenja nemam šta reći sem da su zakon!!!A posebno pesma ja sam guzonjin sin!!! Dobro pišeš kolega

    Autor milosepo1909 — 15 Nov 2010, 14:04


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu