Svetlo na kraju tunela za rok muziku u Srbiji

Da li je ministar Bradić za uozbiljavanje medijskog prostora u Srbiji kao takvog?

Generalna — Autor necke1988 @ 16:31

Zasad, na nacionalnoj televiziji, program je koliko-toliko doveden u jedno uobičajeno stanje koje vlada bilo gde u svetu gde postoji sloboda umetničkog izražavanja u muzici. Emisija "Jelen top 10" kao jedinstveni naslednik kultnih emisija Televizije Beograd("Hit meseca" i "Garaža"), donosi nešto sasvim sveže još od raspada bivše SFRJ i SRJ. Svojevremeno, emisija je naravno emitovana na televiziji B92, ali hvala Bogu gdin Tijanić je rešio da dovede tu emisiju na RTS.

U toj emisiji, možemo videti razne što bi Balašević rekao "neke nove klince", od kojih su se svakako izdvojile grupe "Svi na pod", "Zemlja gruva" i "S.A.R.S.". Npr., meni smeta što nema od alternativnog zvuka uz postojeći i hard rok i svit metal, tradicionalno dosta dopadljiv našoj omladini. Treba li spomenuti "YU grupu" i "Riblju čorbu"? Inače, smatram da bi svi ovo trebali da gledaju. E sad, naravno ljudima koji gotive "Grand" verovatno ne bi našli nešto za svoju dušu da čuju u ovoj emisiji.

Mislim, volim i ja našu izvornu narodnu muziku, ali ovi današnji izvođači sa te scene isuviše prate trenutnu "MTV" kulturu. Što se tiče ministra kulture Bradića, mislim da bi svakako bilo pametno da se uloži u mlade koji žele da naprave razliku od svega već viđenog u Srbiji.Samo da se zna, ne želim da vređam muziku koju nalažost većina omladine danas sluša, nego prosto da ukažem na činjenicu da pored svega se mora naći i za rokenrol, što je rekao "Vlada Džet" svojevremeno na Vojvođanskoj televiziji.

Nije samo ugrožen rokenrol kao pravac u ovoj zemlji, nego i hip-hop, džez, bluz, itd. Npr., ne znam samo koliko je uloženo novca iz budžeta za ovogodišnji Beogradski džez festival. Uglavnom, potrebni su inovatni mladi ljudi za zabavni program na našim televizijama. Tanja Vojtehovski stalno daje šansu nekim splavarskim grupama da potpišu za "Sity records", a nikad nekim mladim perspektivnim rok bendovima u našoj zemlji. Mislim, da se recimo čuveni "Amadeus bend" lože na čuveni period našeg 80s pop-roka, ali nekako mi deluje da nisu mnogo u tom fazonu.

Moji ćale i keva prate "Grand show" otkako znam za sebe, pratio sam i ja, ali u osmom osnovne potpuno se navukao na rokenrol kao pravac :D. Zato bih savetao Jugoslava Pantelića, koji je šef komisije koja bira bendove da obrate pažnju i na lokalne mlade hard-rok grupe, a ne samo na one koji se lože na naš 80s rok disko zvuk. Recimo, grupa "Art diler". Zašto niko njih nije zvao tamo? Sigurno bi se svideli svima, nebitno koju muziku slušaju. I normalno, niko ko sluša "Anu Kokić" neće da sluša "Svi na pod". Zato, ako Bradić ako neće da uradi nešto po ovom pitanju, neka odmah da ostavku. Pa neka dođe onaj koji zaista želi da vrati muzičku multikulturalnost u naš mejnstrim. Do sledećeg članka, doviđenja i srečno!      


Powered by blog.co.yu