Svetlo na kraju tunela za rok muziku u Srbiji

Ko je voljan da srpskom rokenrolu da pažnje u našoj zemlji?

muzika — Autor necke1988 @ 15:43

Kad smo imali jednu televiziju za vreme trajanja bivše SFRJ, rokenrol se pojavio kod nas krajem 60-ih, sa grupama među kojima su bile grupe "Siluete" i "Džentlmeni". Onda se krenulo sa "fazonom" koji traje da dana današnjeg: "Kako sviraju u Americi i Britaniji, tako ćemo i mi kod nas".

Čim su se pojavili "Bitlsi" i "Stonsi", odma` se krenulo sa našim bendovima koji kopiraju njihov muzički stil. To vam je kao kad smo bili pod Nemačkom okupacijom u II Svetskom ratu, kada su klinci počeli da se "lože" na džez. A posle okupacije, sa prvim radnim akcijama, pojavio se i rokenrol na našim prostorima.

70-ih sa pojavom bendova "Led cepelin", "Blek sabat" i "Dip parpl", došlo je do pojavljivanja naših bendova, uglavnom iz Beograda i ostalih glavnih gradova bivših republika (Pop mašina, Bijelo dugme, Vatreni poljubac, Divlje jagode, Atomsko sklonište, itd.) Inače, Bora Čorba smatra za ovaj period da je to bilo "neko lepše i srećnije vreme".
 
 
Naravno, sa smrću "druga Tita" došlo je do pojave "Novog talasa". Koji je inače kasnije doveo do čuvene Sarajevske "Top liste nadrealista", tj., "novog primitivizma".
 
 
 
A danas, u "estradnom" establišmentu, koji kao neka vrsta "vladara" vlada muzičkim nebom Srbije pa i regiona, mada i u Turskoj, Bugarskoj i Grčkoj "turbofolk" isto vlada. Ja smatram da bi država za početak mogla ozbiljno da razmisli o tome da organizuje takmičenja po školama raznih bendova, da klinci shvate da rokenrol krajem 50-tih nije nastao da bi jednog dana bio izgužvan kao papir i bačen u đubre gde mu mesto nije.
Do sledeće sledećeg članka, doviđenja i zapamtite:
ALL THE YOUNG DUDES, CARRY THE NEWS.................

 
 
 

 


Powered by blog.co.yu