Svetlo na kraju tunela za rok muziku u Srbiji

Da li rokenrol treba da se vrati etno motivima iz 70-ih?

muzika — Autor necke1988 @ 18:38

Nekada davno na brdovitom Balkanu bilo je bendova koji su svirali etno-rok jer su svojevremeno krajem 60-tih u Engleskoj upravo takav žanr počeli da sviraju "Džetro Tal". Naravno, kod nas je "YU grupa" krenula sa tim.

Tu su bili pored "YU grupe" i čuveni gitarista "Zlatko Manojlović" sa svojom grupom "Dah". Verovatno svi znate pesmu od "YU grupe"-Sama. Mislim ko ne zna?! I shvatam da slušajući tu pesmu da su ih bukvalno splavarske grupe nasledile.

 

 

Što se tiče grupe "Dah", oni su napravili ogroman uspeh u tadašnjoj Jugoslaviji i Evropi sa pesmom "Šošana". Kaže Olga Kepčija da je čak i u Maroku bio hit. Verujem da je i moj ćale voleo tu pesmu.

         
 
Danas, kad sviraju slične grupe poput "Amadeus benda" i "Tropico benda", nije to kao što je nekad bilo, jer mnogo kopiraju "Grand". Evo, ne znam da li ste čuli za njih, sviraju baš taj isti etno-rok kao "YU grupa" i ostali nekada.
 
E sadm kako bi oni mogli da prođu u našem i regionalnom mjenstrimu, vi sami procenite. Ja smatram da su bend koji će sigurno doneti neko osveženje u odnosu na sve već viđeno. Bilo bi dobro da se stvori "Novi talas" takvih bendova i eto posle toliko godina rokenrola ponovo među Srbima. Do sledećeg članka, doviđenja! Inače, ovo ispod je bend "Zbogom Brus Li".
    

 

 

 

 

   


Powered by blog.co.yu