Svetlo na kraju tunela za rok muziku u Srbiji

11 Okt, 2010

Grand mejnstrim vs alternativa u Srbiji

muzika — Autor necke1988 @ 16:18

Pop-rock scena bivše SFRJ bila među 3 najbolje na svetu, zajedno sa Britanskom i Američkom. Podelom na državice početkom 90-ih Jugoslovenska scena se potpuno raspala. Pojedini članovi poznatih yu bendova iz tog perioda se odlučila da (shodno novonastaloj situaciji) uđe u saradnju sa tadašnjim popularnim pevačicama narodne muzike. Beogradska scena, nekada veoma jaka u dobi "Novog talasa" potpuno je potisnuta u tzv. "underground", tako da je rokenrol kao popularan pravac prethodnih decenija u ovo vreme bio blizu potpunog istrebljenja.

Ja lično (kao i svi mojih godina) se sećamo kada su za vreme 90-ih većinom na televizijama emitovani turbofolk spotovi, vrlo je malo rok grupa uspelo da nekako zagrebe našu mejnstrim površinu, poput "Familije", "Baba", "Kristala", "Dece loših muzičara", itd. Krajem 90-ih, na televiziji "Pink" je pokrenuta emisija "Grand show". Sam osvrt ove emisije stilski se ugledao na popularne zabavne emisije na Italijanskoj televiziji "Rai". Pevačice koje su nastupale dosta su kopirale odevni stil popularnih pevačica sa "MTV"-ja. Ubrzo, sam odevni stil se preneo i na devojke na ulicama. Rokeri (za razliku od svojih prethodnika), prinuđeni su na milost i nemilost.

Doduše, postojala je neko vreme tokom tog perioda emisija "Garaža" na Trećem kanalu. Željko Mitrović bi se mogao smatrati odgovornim (nekim delom) za moralni pad u našem društvu. Mada, ima više krivaca za to. Gledajući da rok muzika kao pravac na "MTV"-ju je potpuno marginalizovana, ne trebaju rokeri da se žale toliko zbog toga što nemaju dovoljno medijskog prostora u našoj zemlji.


Komentari

 1. bravo Nemanja za clanak, slazem se sa tobom :D

  Autor kojot — 11 Okt 2010, 17:46

 2. Cekaj ti nevolis Grand Show???

  Autor s3rious — 25 Okt 2010, 16:27

 3. Ma nije, nego pišem o tome kako je rok muzika marginalizovana kod nas u Srbiji

  Autor Nemanja — 25 Okt 2010, 16:32

 4. Rok je kod nas pukao odavno

  Autor bmwsrbija — 11 Dec 2010, 19:30


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu